Mindfulness en Ouderschap

Mindful ouderschap

Ouderschap is een van de meest intense en dankbare, en tegelijkertijd uitdagende en stressvolle ‘jobs’  die we ooit zullen hebben. Te vaak raken we verstrikt in de dagelijkse hectiek   en zijn we het kwijtgeraakt om eenvoudig  in het nu  aanwezig te zijn met onze kinderen.

Kinderen opvoeden kan heel stressvol zijn en stress kan onze opvoedstijl op een negatieve manier beïnvloeden. We reageren b.v. impulsiever naar onze kinderen; sneller  met boosheid of irritatie waar we achteraf spijt van hebben of ons schuldig over voelen.
Stress kan ook onze relatie met onze (eventuele) partner beïnvloeden; het bemoeilijkt de communicatie en maakt het moeilijk om elkaar te steunen in onze opvoedtaak. Dit kan de effectiviteit van ouderschap ondermijnen en ons verwijderen van onze kinderen. Bovendien  kunnen negatieve ervaringen van onze eigen jeugd invloed hebben op hoe we reageren op onze kinderen.

Voor wie?

Mindful ouderschap is een training voor ouders die stress ervaren in hun rol als ouder, die relatieproblemen hebben met hun partner, die moeilijkheden hebben met een of meer kinderen of voor ouders die gewoon meer in het ‘hier en nu’ willen leven met hun kinderen.

Hoe werkt het?

In de training ‘mindful ouderschap’ leren ouders mindfulness oefeningen (meditatie) en oefeningen om bij de dagelijkse omgang met onze kinderen, partners en anderen meer mindful te zijn. De oefeningen helpen ouders om hun aandacht te trainen om meer in het hier en nu aanwezig te zijn. Dit helpt de stress te verminderen in de relatie met kinderen en hun eventuele partner. De principes van mededogen en acceptatie, van niet oordelen worden zowel op onszelf toegepast als ook op onze ouders en onze kinderen. Ouders worden meer gewaar van hun automatische patronen van reageren die mogelijk voortkomen uit hun eigen jeugdervaringen. Ze leren hoe ze meer bewust en specifiek kunnen reageren op de werkelijke eisen van de situaties in het hier en nu.

In deze training komt aan bod: – Meditatie oefeningen – Eenvoudige yoga- of bewegingsoefeningen – Oefeningen om aandachtig om te gaan met je kinderen en partner – Oefeningen om je ‘gewaar zijn’ in het dagelijks leven te vergroten – Oefeningen om opvoedingspatronen te ontdekken of herkennen

Deze training bestaat uit een reeks van 4 wekelijkse sessies van 2,5 uur voor mensen die al een mindfulness training gevolgd hebben.

Wetenschappelijk onderzoek

Voorlopig onderzoek toont aan dat interventies van mindful ouderschap de stress kan verminderen, tevredenheid in de rol als ouder vergroot en agressie in kinderen kan verminderen. Ook vergroot het sociaal gedrag bij kinderen (Cohen and Sempel, 2010).

Uit een recente samenvatting van de op dit moment beschikbare literatuur blijkt dat een mindfulness training een veilige, effectieve en integrale benadering is om symptomen van stress te verminderen (Praismann 2008).

Ouderschap is een van de meest intense en dankbare, en tegelijkertijd uitdagende en stressvolle ‘jobs’ die we ooit zullen hebben.

Te vaak raken we verstrikt in de dagelijkse hectiek en zijn we het kwijtgeraakt om eenvoudig in het nu

aanwezig te zijn met onze kinderen. Susan Bögels

data 2015 volgen, neem contact op via de mail voor de data
locatie: Jan Olphert Vaillantlaan 34 Amsterdam
Kosten: 180 euro excl btw voor deze reeks van 4 bijeenkomstenmindfulness ouderschap