Mindfulnesstraining

Life is not the way it’s supposed to be. It’s the way it is. The way you deal with it is what makes all the difference

De volgende Mindfulnesstraining start op:

Woensdagavond, start 15 november Tijd: 20.15 – 22.15 uur Locatie: Lifestyle Centre, Groenburgwal 9G, Amsterdam-Centrum  

Dinsdagavond 16 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur. Locatie: Daguerrestraat 140, Amsterdam IJburg. Overige data: 23, 30 januari, 6,13,20 februari,  6,13 maart 2018

Woensdagochtend vanaf 23 januari 2018 van 9.30 uur tot 11.30 uur, Locatie IJburg of Oost

Dit is de klassieke mindfulnesstraining zoals die in Amsterdam ook wordt gegeven, maar dan 150/200 euro goedkoper en met de nieuwste inzichten! We werken met kleine groepen tussen 5 en 9 deelnemers

Anurag ten Klooster van Miraconsult heeft ondertussen meer dan 800 mensen getraind en begeleid in Mindfulness en beoefent zelf Mindfulness sinds 1994. Ze is gecertificeerd Mindfulnesstrainer en lid van de Vereniging voor Mindfulnesstrainers (VVM en VMBN cat 1). Anurag is oprichter van de Academie voor Leven waar ze mensen opleidt tot Mindfulness en Compassiecoach.

Een artikel van onlangs in trouw: http://www.trouw.nl/tr/nl/6704/Sociale-Vraagstukken/article/detail/3467508/2013/06/29/Mindfulness-is-effectief.dhtml#.UdKMFYySmXY.facebook
Mindfulness heeft bewezen effect op allerlei gebieden.

Voor een film over Mindfulness en het effect op je hersenen klik hier.

In dit artikel wordt omschreven wat het effect op dat deel van Mindfulness op dat deel van je hersenen is wat zorgt voor rust en stabiliteit.

Herken je een of meerdere van het volgende punten:

– Je wilt meer inzicht in je eigen functioneren;

– Je wilt leren omgaan met moeilijke gedachten en gevoelens of lichamelijke ongemakken;

– Je zit veel ‘in je hoofd’, hebt te weinig contact met wat je voelt en wilt;

– Je hebt een druk leven en behoefte aan meer rust en kunnen genieten;

– Je voelt je snel moe, lusteloos of geirriteerd;

– Je ervaart spanning, stress, onrust, angst of pijnklachten;

– Je ervaart concentratieproblemen op je werk;

– Je hebt moeite met (door)slapen;

– Je voelt je onzeker of hebt last depressieve gevoelens of angsten;

– Je voelt je gevangen in een sleur van alledag;

– Je piekert vaak, en herkent een vorm van perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel, aanpassend gedrag of veel (zelf)oordelen;

– Je hebt voortdurende pijnklachten, die je jou belemmeren te genieten van alledag;

– Je reageert vaak vanuit automatische patronen, je blijft de dingen doen die je allang wilt veranderen.

Het kan ook anders!

Vergroot je weerbaarheid met mindfulness

Mindfulness training leert je beter omgaan met spannings-, stress- en pijnklachten. Het helpt je systematisch stops in te bouwen, zodat je meer stil staat bij wat je ervaart en daar bewuste keuzes in maakt. Je leert open staan voor de ervaringen die zich van moment tot moment aandienen en meer te genieten en te ontspannen. Je leert bewust om te gaan met hinderlijke gedachten, onprettige gevoelens, en ingesleten gewoonte en reactiepatronenen. Zo zul je minder geleefd voelen, meer keuzevrijheid creeeren en meer met volle aandacht in het hier en nu gaan leven. Je verbetert de kwaliteit van je leven.

Met de mindfulness training ontwikkel je een gelijkmoedige en vriendelijke houding ten opzichte van je eigen oordelen, irritaties of andere emoties die je werkelijkheid kleuren. Dat brengt wijsheid en rust om vrijer in het leven te staan en anders om gaan met ongemakken, zoals stress, moeheid of lichamelijke klachten. Concentratie- en meditatieoefeningen, milde lichaamsbewegingen, reflectieopdrachten en praktische oefeningen vormen de basis van de mindfulnesstraining.

De training is vooral praktisch van aard. Uitleg en instructies rond verschillende mindfulnessthema’s worden afgewisseld met aandachtsoefeningen alsook lichaamsbewegingen. Naast de oefeningen, wisselen we ook ervaringen uit. Daarbij gaan we echter niet in op de inhoud van gedachten of gevoelens die we tijdens het oefenen of in het dagelijks leven tegenkomen. De training is dus geen gespreksgroep! Jij bepaald wat je wel of niet verteld.

Thuis oefenen is een belangrijke component van de training. Er wordt van je gevraagd dat je dagelijks 30 tot 45 min inruimt voor het doen van de oefeningen. Tevens krijg je enkele eenvoudige, praktische opdrachten aangereikt om mindfulness te integreren in je dagelijkse bezigheden. Hiermee leer je het een duurzame plek in je leven geven.

Wat levert het je op?

 • Je kunt je beter ontspannen, in je lijf en in je hoofd;
 • Je gaat beter om met een hoofd vol gedachten en met lastige emoties;
 • Je krijgt meer keuzevrijheid in gedrag;
 • Je kunt meer genieten van het leven in het hier en nu;
 • Je hebt minder last van lichamelijke klachten en kan beter met beperkingen omgaan;
 • Je gaat beter om met stressvolle gebeurtenissen en ingrijpende veranderingen;
 • Je durft meer je eigen spoor te volgen;
 • Je concentratie neemt toe;
 • Je bent milder naar jezelf;
 • Je durft meer, neemt meer actie, om te veranderen wat je wilt veranderen in je leven.

Kortom: mindfulness helpt je om gemakkelijker met verandering en stress in je leven om te gaan. Je weet je energie doeltreffender te richten en bent veel vaardiger in het omgaan met het hele scala van prettige en onprettige ervaringen die voorbijkomen. Het helpt je op weg naar een gezond, bewust leven.

Wat je krijgt als je meedoet aan deze training

Het  programma bestaat concreet uit het volgende:

 • Acht wekelijkse groepsbijeenkomsten van elk ruim 2 uur
 voor 4-10 deelnemers
 • Praktisch en inspirerend werkboek ter waarde van € 25,= 
Iedere les wordt begeleid met een lespakket vol achtergrond informatie en tips om mindfulness in je dagelijks leven te integreren. Hierdoor kun je het maximale uit elke sessie halen en meteen met het geleerde aan de slag.
 • MP3’s instructie audiotracks om thuis te oefenen ter waarde van € 50,=
 Je krijgt alle mindfulness oefeningen ter ondersteuning van de training. Hiermee kun je thuis verder oefenen op een moment dat jou uitkomt.

In onderstaande video zie je mij een stukje in een opleidingsgroep aan het werk en reacties van cursisten:

Kosten Mindfulnesstraining Amsterdam IJburg, Oost en Noord:

De kosten voor de Mindfulness Training zijn 395 euro excl btw.

Voor studenten en mensen met een minimum inkomen die geen vergoeding krijgen van de verzekering is de prijs 250 euro excl btw

Het is bij een aantal zorgverzekeraars mogelijk (deels of geheel) vergoeding te krijgen vanwege de aansluiting van Miraconsult bij verschillende beroepsverenigingen, o.a. het VMBN (cat 1).Hier vind je een lijst met verzekeraars die een deel van de Mindfulnesstraining vergoeden en de voorwaarden

Wanneer de werkgever het betaald zijn de kosten 695 euro excl btw.

De prijs is inclusief: intake, een inhoudelijk goed werkboek, en voor de dagelijkse oefening: usb stick met oefeningen op mp3’s (of cd’s naar wens). Het is altijd mogelijkheid om tussendoor contact te hebben of vragen te stellen.

Twijfel je of dit de training voor jou is? Bel me gerust om je vragen te stellen of kom langs ter kennismaking. Tel 06-14217402

Meld je nu aan door een het aanmeldformulier in te vullen of een mail te sturen naar miracoaching@gmail.com

______________________________________________________________________


____________________________________________________________________________________________________________________

Over de trainer:

Ik ben gecertificeerd Mindfulnesstrainer en lid van de vereniging voor mindfulnesstrainers. Ik heb de opleiding tot Mindfulness bij opleiders uit Nederland, Belgie en Wales en in India gevolgd. Vanaf 1994 heb ik brede ervaring opgedaan met meditatie en mindfulness. Ik ben verschillende keren in India en Japan geweest om mindfulness en meditatie te leren en met meer aandacht te kunnen leven (mindful). Ik ben net als vele deelnemers aan deze training een mens met een druk leven, met hobby’s, met kinderen, en ik heb ook veel to do lijstjes. Ik vind het leuk om veel verschillende dingen te doen. Ik heb meer al meer dan 800 mensen in trainingen Mindfulness begeleid en leid ook mensen op tot Mindfulness en Compassiecoach.

De beoefening van Mindfulness brengt mij rust en balans, ik ervaar hierdoor weinig stress, angsten, onzekerheden. Mindfulness beoefening heeft mij  een effectieve manier gegeven om met onaangename gedachten, gevoelens en (lichamelijke) pijnen om te gaan. Ik ervaar veel meer vrijheid in lichtheid in mijzelf. Dit wens ik iedereen toe!

hier lees je meer info over mij

_________________________________________________________________mindfulness training

Reacties van deelnemers die  de  8 weekse training bij Miraconsult hebben gevolgd:

Ik heb geleerd bij mezelf te blijven en ruimte te maken voor wat ik belangrijk vindt. Ik voel me veel rustiger, zelf in de hectische werkomgeving waar ik zit.

Ik keurde alles af van mezelf. Door de Mindfulnesstraining is er meer liefde voor mezelf gekomen. Ik weet mezelf steeds in het nu het trekken. Mindfulness geeft mij rust en ik kan de dingen meer in het verleden laten en loslaten. Ik ben veel aardiger geworden voor de mensen om mij heen, dat hoor ik ook van ze terug. Ik was altijd best fel.

Ik liet me veel meeslepen met gevoelens en mijn enthousiasme. Ik heb in deze Mindfulnesstraining veel tools en inzichten gehad, ik heb een rugzakje gekregen met tools. Ik kan nu ook zien dat gedachten maar gedachten zijn. En het besef dat als ik het NU aankan dat ik de toekomst dan ook aankan geeft mij veel vertrouwen. Ik zorg beter voor mezelf in het nu.

Ik heb geleerd de focus in het nu te houden, hoe zwaar de last ook is. Ik heb ontdekt dat ik veel onrust ervaar in mezelf waar ik van weg wil. Nu realiseer ik me dat dat ook van voorbijgaande aard is als ik het op de juiste manier aandacht geef. Ik leef veel meer in het nu en dat helpt me om mezelf niet voorbij te lopen.

Ik sta veel meer stil en geniet. Ik ben naar de Mindfulnesstraining gekomen omdat ik angst had voor mijn gezondheid. Dit is nu helemaal ok. Ik ben veel rustiger geworden, ik was altijd veel boos, maar weet nu dat daar angst onder zit en als ik daar naar kan kijken deze kleiner wordt of verdwijnt.

De tijd mag stil staan. Ik vind rust en een moment voor mezelf.

Vanuit rust en stabiliteit kan ik kijken naar gedachten, emoties en zie ze komen en gaan. Ik kan mezelf door de Mindfulnessbeoefening makkelijker laten zien op mijn werk en mijn plek innemen. Ik durf meer dingen. Sinds de Mindfulnesstraining slaap ik heel goed en ben ik een stuk rustiger geworden. Ik heb veel tools gekregen die ik kan inzetten voor als het uit de hand loopt.

Vanuit een gevoel van verbondenheid heb ik ervaren dat ik in mijn lichaam terugkwam en dat ik bij mezelf kan blijven. Ik ben erachter gekomen hoeveel ik over mijn gevoel heenging en hoe ik er bij kan blijven en hoe dat helpt om het te hanteren.

Mooi dat er zoveel te zien en ontdekken is aan dingen die je voor ‘normaal’ ziet, ik heb weer leren genieten van kleine dingen. Ik kom de laatste jaren uit de dip waar ik  niet wist beginnen hoe ik weer plezier kon voelen in mijn leven. Ik kan nu registreren dat er meer kalmte in mijzelf is.

Ik realiseerde me dat mensen niets over mij denken, ik was daar altijd veel mee bezig. Ik heb de basis in mijzelf meer gevonden door de Mindfulnesstraining en dat geeft mij houvast.

Ik heb het gevoel door de beoefening van Mindfulness dat ik langere tijd op een vakantiereis ben, ik ben aan het genieten en hoef nergens heen.

Ik voelde veel spanning en dat heeft nu plaatsgemaakt voor meer rust. Ik vind de oefeningen geruststellend en ervaar meer rust in mijn hoofd.

Als ik druk ben heb ik nu geleerd te stoppen en te genieten. Alles moest bij mij altijd met een doel te maken hebben. Ik gun mezelf nu meer tijd om iets voor mezelf te doen ipv alleen voor anderen of omdat ik denk dat een ander iets verwacht.

Hier kan ik ieder moment van de dag iets mee. Dit is het antwoord op stress. het geeft me veel handvaten. Ik ben er van overtuigd dat wanneer ik deze training jaren geleden had gevolgd ik geen hartproblemen had gehad.

Ik vond de training heel zinvol, het heeft mij een aanzet gegeven om vaker een moment stil te staan en de dingen te leren accepteren hoe ze zijn. Ook krijg ik steeds meer inzichten. Voor kij is het iets dat ik wil blijven inpassen in mijn dagelijks leven.
Ik vind dat je een rustige uitstraling hebt en mensen de ruimte geeft voor hun eigen ervaring. Ook kom je op mij duidelijk over en je biedt de groep op een prettige wijze leiding. Het feit dat we kort ervaringen uitwisselden en niet heel lang vond ik ook wel plezierig. Je hebt humor en weet de vaardigheden op een luchtige wijze te brengen. Daardoor voelde de training voor mij voldoende aards (niet te zweverig). (Sandy)

De mindfulness training die ik bij Anurag heb gevolgd heeft mij enorm geholpen. Na jaren van hard werken kwam ik thuis te zitten met een burn-out en was het tijd om voor mezelf de balans op te maken; hoe ben ik hier gekomen, waar ben ik nu en waar wil ik naartoe?
Mede door deze training weet ik weer hoe belangrijk het is om te genieten van het leven en dan vooral van het hier en nu!
Doordat ik geleerd heb om naar de boodschappen van mijn lichaam te luisteren en ik veel meer ben dan mijn gedachten heb ik weer een veel positievere kijk en vooral veel meer rust & ontspanning waardoor ik weer creatiever wordt- ik ben enorm blij dat ik deze training gedaan heb
De begeleiding van Anurag was zeer professioneel, bekwaam en uiterst vriendelijk. Ze is erg goed in het begeleiden van een groep met veel verschillende persoonlijkheden en achtergronden en slaagt er in om ieder individu in de groep persoonlijke aandacht te geven.(S.)

Ik heb bij Anurag zowel meditatietraining als mindfulnesstraining gevolgd. Het is fijn dat ze met kleine groepen werkt zodat er genoeg ruimte voor iedereen is om zijn/haar verhaal te doen. Anurag geeft goede en duidelijke uitleg en heeft veel aandacht voor de cursisten. Ze staat verder met beide benen op de grond en in de maatschappij, wat het voor mij heerlijk “niet zweverig” maakte. Ze weet de juiste atmosfeer te scheppen om met de meditaties aan de slag te gaan. Ik kan haar zeker aanbevelen en doe dat ook regelmatig. (Judith F.)

Ik vond de training goed in opbouw met een fijne afwisseling van ‘theorie’ en praktijk. Mindfullness is een training die echt werkt om bewuster en meer in het nu te leven met meer aandacht. en misschien komt dat ook wel door de open en heldere manier waarop jij het geeft. Ik vond het prettig dat ik er mijn eigen symbolen aan kan hangen en niet de boedistische, waardoor het dichtbij en heel concreet wordt (S).

Een aantal woorden terugkoppeling.- dat je een rustige uitstraling hebt- dat je echt aandacht voor ons had- dat je iedereen in hun waarde liet- dat ik nu echt dingen in mijn lichaam begin te voelen, is een overwinning- dat ik de loopmeditatie en de 3 minuten meditatie, geeft me houvast.- dat de bergmetafoor me erg aanspreekt- dat ik sommige dingen meteen snapte en sommige dingen niet, dat was ok.- dat materiaal dat je ons toestuurde, zeer buikbaar was. (Aartie)

Over de Mindfulness-training: een erg fijne en ontspannende training, en hoewel niet gericht op het bereiken van geluk (of welk doel dan ook), heb ik een paar maal intense momenten van totale rust en `peace of mind’ ervaren. Ik ben me ervan bewust geworden dat ik zelf mijn gemoedstoestand kan beinvloeden, als ik tijd en aandacht investeer in het `met mezelf, bij mezelf zijn’. Alleen al die wetenschap maakt me rustiger. De grootste uitdaging is en blijft het daadwerkelijk vrijmaken van die tijd en aandacht.

Over jou als trainer: Ik heb je met verwondering en bewondering gade geslagen tijdens de training; je straalt rust en een bepaalde sereniteit uit, in mijn beleving speel je geen `rol’ maar ben je daar echt totaal jezelf. Professioneel betrokken, geen gezemel, erg prettig. Bedankt voor het delen van je kennis en je bereidheid om mensen die op zoek zijn naar verlichting daarin te begeleiden.(Iris)

Ik merk dat ik veel ontspannender ben. Ik ben me veel vaker op de dag bewust van waar ik met mijn aandacht zit. Wat me ook erg geholpen heeft is dat ik nu anders met onprettige gevoelens om kan gaan. Ik had altijd de neiging om er van weg te lopen, letterlijk te gaan hardlopen. Nu weet ik ook dat ik door juist bij stil te staan, de invloed erop vergroot. Dat is echt fijn, het geeft ook echt keuzevrijheid in gedrag. Dank je wel dat je me dit hebt geleerd. Ik heb veel aan de training gehad (anoniem).

Sinds deze training kan ik veel makkelijker mijn grenzen aan geven. Ik voel nu ook eerder dat ik moe ben en kan dan naar mijn lichaam luisteren. Voorheen zou ik dan door zijn gegaan. Door de dag te beginnen met Mindfulnessoefeningen merk ik dat ik veel rustiger ben op de dag. Ik maak ook makkelijker keuzes. Ik merk dat ik veel beter voor mezelf zorg (Bert).

Ik heb zowel de basistraining als de vervolgtraining als erg positief ervaren. In de eerste 8-weekse training ging het voor mij om het inzicht krijgen en eigen maken van de oefeningen in ‘het zijn’. Ik heb toen ook trouw veel geoefend, ‘mindful zijn’ in de praktijk vond ik nog lastiger. In de vervolgtraining stond het oefenen wat minder centraal, maar vond ik het meer om de toepassing gaan in het dagelijks leven. Jouw persoonlijke verhaal in juli vond ik, hoe wrang ook, iets toevoegen en het levende bewijs van hoe mindfulness je kan helpen. Beide trainingen maakten me goed duidelijk dat mindful zijn mij ook helpt. Als trainer (en mens!) vind ik je een heel prettig persoon. Je bent rustig, geeft mensen die dat willen de ruimte, maar kan er ook op een vriendelijke manier voor zorgen dat iemand niet teveel ruimte inneemt. Je respecteert ook iemands grenzen (ik wilde mijn verhaal niet in de eerste groep kwijt). Ook je persoonlijke antwoorden toendertijd per mail vond ik warm, waardevol en nuttig.

Alhoewel ik niet meer dagelijks mijn oefeningen doe, merk ik wel degelijk dat ik door mindfulness een verandering heb doorgemaakt. Ik heb meer acceptatie en daardoor rust gevonden in de nog lastige dingen waarmee ik dagelijks te maken heb. Dit komt ook doordat ik nu eindelijk aan mezelf denk, ook een mooie gedachte uit de mindfulnesstraining. Ik ben bijvoorbeeld weer gaan dansen waar ik veel plezier aan beleef.Ondanks de zorgen, voel ik me op dit moment goed. Moet wel eerlijk bekennen dat ik sinds februari ook anti-depressiva gebruik wat me ook zeker helpt. Langzaam wordt dit over een paar maanden weer afgebouwd. Een beetje spannend, maar ik hoop nu mede door de mindfulness niet terug te vallen. Dat verwacht ik ook niet. Wie weet kom ik nog een keer bij je opfrissen! (Yvonne M)

Ik vond jou als trainer helemaal goed, rustig en kijkend naar wat een ieder zocht en nodig had. Het lastigst vond ik om veel te oefenen en nu om het in de dagelijkse praktijk in te bakken. Eerlijk gezegd mediteer ik nauwelijks meer. Ondanks dat heb ik heel veel aan de training gehad in de periode dat ik enigszins depressief was en weet ik dat het mij ook in de toekomst kan helpen. Ben nu toevallig wel een boek aan het lezen wat mindfulness ook raakt, je kent het vast: de kracht van het nu. Erg interessant om te lezen. Misschien moet ik toch eens nadenken over een vervolg op de training. (Sylvie v L).

– Ik heb de training als zeer prettig ervaren.

– Ik vond je als trainer prima en je legt goed uit en was prettig id omgang, de rust waarmee je mindfullness bracht was erg fijn en werd er zelf ook rustig van.- In het dagelijks leven merk ik dat als je echt bewust ermee bezig bent het vele voordelen oplevert je wordt er rustig van innerlijk en je kan beter de gekke maatschappij aan je focust je puur op wat echt voelt i.p.v. dat je je laat leiden voor vibe’s.Daardoor wordt het hier en nu echt voelbaar. (Tim T).

Ik heb die weken van training echt als een scholing ervaren, waarin ik mijn oefening als prioriteit heb gesteld. Ik heb hier heel veel aan gehad, naast de frustratie van time management heb ik er van genoten. Een training is ook een soort van stok achter de deur voor mij.
Als trainer ben je prettig, rustig, open en blijf je goed bij jezelf. De reflecties die je terug gaf aan de deelnemers als reactie op hun verhaal van de afgelopen week, waren praktisch toepasbaar ( daar geef ik zelf de voorkeur aan) Je liet de verantwoordelijkheid bij de betreffende persoon liggen, ik heb dat als respectvol ervaren. Het is wat het is…….. dat straalde je uit. Gedurende de cursus werd mij duidelijk dat je echt een Mindfull houding hebt vanwaaruit je je dingen doet. Echt een eye-opener voor mij! De weken dat ik regelmatig mediteer ( kort of lang) ervaar ik als zinvol en veel echter en betrokkener en bewust in alles wat ik doe. Maar ik merk dat ik toch regelmatig in de drukke situaties die ik tegenkom op een bepaald moment me probeer terug te trekken (desnoods op de wc) om even mijn voeten en daarna lijf te voelen, te ademen en verder niets. Daardoor herstel ik de verbinding met mijzelf en ben ik in alles wat ik wel en niet doe echter, puurder. Ook helpt het me soms s nacht als ik wakker lig, en ik neig dan naar piekeren over alles en niets, om door te ademen en in contact met mijn lijf te zijn en daarna in slaap te vallen omdat ik helemaal naar het moment kan gaan.De bewustwording over in het moment zijn, me bewust te zijn van wat ik doe en niet doe en vandaaruit een nieuwe keuze te maken, dat is wat ik uit mijn cursus bij jou heb meegenomen.Ik hoop over een tijdje ruimte in mijn agenda te hebben ( waarschijnlijk na januari) om een verdiepingscursus te komen doen.Ik kan wel zeggen dat de cursus MFN veel heeft veranderd en nog steeds doet in mijn leven. (Iole d V).

Ik vind de trainingen in een prettige sfeer verlopen. De lokaties zijn prima. De Syllabus is uitnodigend en leest prettig. Goede aanvulling op de praktijk.
De meditatie oefeningen worden duidelijk uitgelegd. De MP3- tjes maken het makkelijk om er thuis mee aan het werk te gaan.
Wat heb ik eraan: Een aantal gewoonte en automatische reacties en gedachtes worden naar voren gehaald en ik ben me meer bewust van deze patronen. In de cursus heb ik een klein zetje gekregen om met mindfulness en meditatie aan de slag te gaan.
Hoe ik je als trainer heb ervaren: Prettig, deskundig. Je geeft ruimte aan de individuele cursisten en laat iedereen z’n eigen weg gaan. Maakt bruggetjes naar de theorie. Wat ik zelf aan Mindfulness hebt in je dagelijks leven. Ik heb de neiging om in mijn hoofd te blijven hangen. Door de oefeningen sta ik regelmatig stil en kan ik mijn gedachtestroom loslaten. Elke keer een kleine “reset”. Het vertraagd, ik denk 3 minuten langer na voordat ik in de (automatische) doestand schiet. Waardoor ik regelmatig een andere keuze maak. (Anneke N)

Ik heb in de training veel geleerd over hoe je op zinvolle manieren met emoties en stress kunt omgaan en hoe je meer kunt genieten van de wereld om je heen. Door de cursus heb ik het gevoel dat ik een sterkere basis heb om de wereld te ervaren en aan te kunnen. Ook weet ik nu hoe ik meer rust in mijn dagelijks leven aan kan brengen.

Ik vind het prettig dat je zo rustig en bedachtzaam bent. Ik was van te voren bang dat mindfulness misschien te zweverig voor mij zou zijn maar je hebt het juist heel concreet en praktisch gemaakt. Ook vond ik het knap hoe je zo’n gemixte groep mensen tegelijk kunt lesgeven. Ik vond het bv heel goed dat je steeds op het cursusboek gericht bleef zonder in de persoonlijke verhalen en problemen van de individuele cursisten te verzanden.

Ik gebruik het als techniek om te ontspannen, om te ‘gronden’ als ervaringen me dreigen te overspoelen, om met moeilijke dingen om te gaan (de meditatie met moeilijkheid gebruik ik vaak en zorgt ervoor dat ik negatieve ervaringen een plek kan geven). Bovendien ben ik me door deze cursus bewuster van alle dingen om me heen en neem ik vaker de tijd om te kijken waar ik ben, wat er in de omgeving te zien en te horen is en dat verrijkt mijn leven. (Belle D)

Ik heb de training als heel prettig ervaren, de ruimte is ook heel geschikt vind ik fijne sfeer! Ik heb je als trainer rustig ervaren, je laat andere de ruimte en legt geen druk. En heel dapper gezien de omstandigheden, een geweldig voorbeeld ben jij als je het hebt over mindfulness! Mindfulness helpt mij om mezelf regelmatig te kalmeren en weer in het hier en nu zetten. Niet zozeer door oefeningen maar meer door een soort van nieuw bewustzijn.(W. S)

 

Anurag heeft voor Volkskrant Hart en Ziel een paar geleide meditaties ingesproken. Hieronder de reacties daarop:

Jongens, dit is fijn: geleide meditatie. Mag het ook twee keer per dag. Ik heb nogal moeite om te genieten van het hier en nu. Ik kan nogal moeilijk rompslomp loslaten, vooral de rompslomp van morgen. Dit werkt. Anurag heeft een heerlijke stem hiervoor; om je door je eigen lijf te leiden en je langzaam terug te brengen naar de ruimte waarin je bent. Een geweldig idee voor de lunchpauze op het werk. Wel zorgen dat je niet in slaap valt, want dat had ik nu al een beetje, zelfs terwijl ik zat. Is het de bedoeling dat je GEEN visioenen hebt van was die nog